Diyabetik Retinopati Şeker Hastalığı Göz Tutulumu

Dr. Taylan Öztürk

diyabetik retinopati nedir

Diyabetik Retinopati (Şeker Hastalığı Göz Tutulumu)

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik retinopati, şeker hastalığında oluşan yüksek kan şekeri düzeylerine bağlı gözün retina tabakasında veya makula (sarı nokta) bölgesinde oluşan hasardır. Hasta gözlerde retina tabakasında kanamalara bağlı görme azalması gelişebileceği gibi, gözün odak kısmı olan makulada gelişen ödemlenme ve kanamalara bağlı da görme kayıpları ve körlük oluşabilir. Bu hastalık, görmeyi ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilirken, tedavi edilmeyen olgularda körlük kaçınılmaz sondur.

Bu içerikte, diyabetik retinopati hastalığının ne olduğunu, belirtilerini, nedenlerini, tedavi yöntemlerini, ameliyat fiyatlarını ve sürelerini ele alacağız. Göz sağlığınızı korumak için bu bilgileri dikkatlice okuyun.

Diyabetik Retinopati Hastalığının Nedenleri

Şeker hastalığında görülen yüksek kan şekeri düzeylerine veya kan şekeri düzeyindeki ani yükselip alçalmalara bağlı retina tabakasının zarar görmesi hastalığın ana nedenidir. Şeker hastalığı ilk olarak vücuttaki küçük kan damarlarını etkiler ve tıkanıklıklar yapar. Bu nedenle retina damarları, böbrek damarları ile birlikte ilk etkilenen alanlardır. Retina damarlarının hasarı sonucu kanamalar ve sıvı sızıntıları gerçekleşir. Hasarlı hale gelen ve verimi düşen damarların yerine retina yeni ve kanamaya daha çok meyilli yeni damarlar oluşturmaya başlar ki bu durum hastada görme kaybı ve körlüğe doğru giden bir kısır döngüye yol açar.

Diyabetik retinopati, tip 1 ve tip 2 şeker hastalarında görülebilen bir durumdur. Hatta geç tanı alan tip 2 şeker hastalarında ciddi görme kayıpları ilk bulgu bile olabilir. Hastalığın retina tutulumu eşlik eden hipertansiyon ve yüksek kiloda olma ile daha hızlı ve kötü seyir gösterebilmektedir. Bu nedenle şeker hastalığı tanısı alan her hastanın göz dibi muayenesinin mümkün olan en erken dönemde planlanması çok önemlidir. Yapılan detaylı göz muayenesi ile hastalık evrelemesi yapılarak, hastaların tedavileri ve takip periyotları planlanır. Yapılan göz dibi muayenesinde yeni damar oluşumları ya da makula bölgesinde ağır ödem varlığı saptanırsa hızlıca tedavi planlamasına geçilmelidir.

diyabetik-retinopati

Diyabetik Retinopati Hastalığının Belirtileri

Erken Belirtiler

  • Bulanık Görme: Görüşünüzde giderek artan bulanıklık hissi olur.
  • Gözde Ağrı: Bazı olgularda bir gözde gelişen az görmeye bağlı göz ve baş ağrısı oluşabilir.
  • Karanlıkta Görme Azlığı: Görme kontrastında azalma sonucudur.

İlerleyen Belirtiler

Belirtiler ilerledikçe, daha belirgin görme problemleri yaşanabilir:

  • Kör Noktalar: Görme alanında kör noktalar oluşabilir.
  • Görme Alanı Kaybı: Merkezi görme alanı kaybı artabilir ve günlük aktiviteleri etkileyebilir.
  • Ani Görme Kaybı: Göz içi kanamaya bağlı pembe/kırmızı görme, siyah uçuşmalar sonrasında ani görme kayıpları gelişebilir.
diyabetik retinopati

Diyabetik Retinopati Hastalığının Teşhisi

Diyabetik Retinopati Hastalığının Tehisi Nasıl Konur?

Göz Muayenesi

Teşhis genellikle kapsamlı bir göz muayenesi ile yapılır. Aşağıdaki yöntemlerle teşhis koyabilir:

  • Göz Tansiyonu Ölçümü: Göz içi basıncı ölçülür.
  • Retina Muayenesi: Retina ve makula bölgesi detaylı bir şekilde incelenir.
  • OCT (Optik Koherens Tomografi): Retina tabakasının ve makulanın kesit görüntüleri alınır.
  • OCTA (Optik Koherens Tomografi Anjiografisi): Retina tabakalarının kesitsel şekilde anjiografik görünümlerini alır

Görüntüleme Testleri

Sarı nokta hastalığının boyutunu ve kapsamını belirlemek için çeşitli görüntüleme testleri istenilebilir:

  • Fundus Fotoğrafı: Retina tabakasının fotoğrafları çekilir.
  • Fluorescein Anjiyografisi: Retina damarlarının detaylı görüntüleri elde edilir.
  • Göz Ultrasonu: Kanamadan dolayı retinada net görüntü alınamayan durumda tercih edilir.
diyabetik retinopati fiyatı

Diyabetik Retinopati Hastalığının Tedavi Yöntemleri

İlaç Tedavisi

Diyabetik Retinopati hastalığının erken evrelerinde yalnızca takip yeterli olup, takip aralıkları hastanın göz muayenesinde saptanılan tutulum şiddetine göre yapılan hastalık evrelemesininyanı sıra hastanın metabolik durumuna göre belirlenir. Takipleri için muayene aralıkları göz hekiminizin yönlendirmesine göre 2 ay ile 1 yıl arasında değişebilir. Bu dönemde hastaların endokrin hekimleri ile birlikte takip edilerek verilecek ilaç tedavileri ile kan şekeri düzeylerinin düzenlenmesi çok önemlidir. Hastalarda diyabetik retinopati bulgularında ilerleme olması halinde tedaviye hızlıca başlanması, görme azalması ve körlük gelişiminin önlenmesini sağlar.

Göz içi ilaç uygulamaları

  • Göz içi enjeksiyon uygulamalarında anti-VEGF ilaçlar ya da kortizon implantlarıkullanılabilir.
  • Anti-VEGF İlaçlar: Bu ilaçlar, retina dokusu içerisinde ve üzerinde gelişen yeni damarların oluşumunu engellerken, anormal yapıdaki bu damarlardan retina dokusuna sıvı sızıntısının da önüne geçerek retina ve makuladaki ödemi düzeltirler. Bu sayede hastalarda ciddi görme artışları elde edilebilir. Bu ilaçlar göz içine başlangıçta aylık olarak uygulanırken, en az üç aylık dönem sonrasındaki uygulama sıklığı muayene bulgularına bağlı olarak hekiminiz tarafından belirlenecektir.
  • Kortizon İmplantı: Göz içerisine enjekte edilen ve depo kortizon içeren bu implantlardiyabetik retinopati şiddetine göre 6 aya kadar etkin tedavi sunarken görmede ciddi kazanımlar elde edilir.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi, retina üzerindeki anormal damarları hedef alarak bu damarların yok edilmesini sağlar.

  • Lazer Uygulaması: Retina üzerindeki anormal damarlar lazer ışınları ile ortadan kaldırılarak, anormal yapıdaki bu damarların sıvı sızdırması engellenir ve retinada oluşan ödem geriletilir.
  • Amaç: Bu yöntem ile hastalarda görme kayıpları önlenebilmekte ve hatta ciddi görme artışları elde edilebilmektedir.
  • Çoğu hastada göz içi enjeksiyon tedavileri ile kombine halde lazer uygulamaları uygulanmaktadır.

Cerrahi Müdahale

İleri evre diyabetik retinopati hastalarında, yoğun göz içi kanamalar ya da oluşan çekintilere bağlı retina yırtılmaları gelişerek retina dekolmanı oluşan hastalarda cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Yine bu hasta grubunda sık olarak gelişebilen epiretinal membran veya makuladeliği gibi komplikasyonlarda cerrahi seçenekler düşünülmelidir.

1-Vitrektomi

Vitrektomi, gözün içindeki vitreus sıvısının çıkarılması ve retina üzerindeki anormal dokuların temizlenmesi işlemini içerir. Gerekli hallerde işlem öncesinde ya da esnasında göz içine anti-VEGF ilaç ya da kortizon implant uygulamaları yapılmaktadır.

  • Vitreus Sıvısının Çıkarılması: Gözün beyaz kısmından yapılacak çok küçük delikler ile göz içerisinde kanama nedeniyle saydamlığını yitirmiş olan vitreus sıvısı temizlenir.
  • Retina Temizliği: retina yüzeyinde oluşan anormal dokular ve zarlar temizlenir.Oluşmuş olan yırtıklara ya da çekintilere bağlı gelişmiş olan retinal ayrışma tedavi edilerek yatışma sağlanır.
  • Göz İçi Uazer uygulaması: İşlemler sonrasında beslenmesi bozulmuş olan retina sahaları lazer uygulaması ile kapatılır.
  • Tamponizasyon: Gerekli hallerde göz içerisine hava, gaz ya da silikon yağı tamponadları uygulanır.

2. Makula cerrahileri

Bu hastalarda sık olarak gelişebilen epiretinal membran ya da makula deliği gibi arayüzproblemlerinin düzeltilmesinde vitrektomi işlemi ile makula cerrahileri de uygulanabilmektedir. Yine ağır diyabetik retinopati olgularında makula altında gelişebilenskar dokusunun çıkarılması veya sarı noktanın yer değiştirilmesi ile görmesi çok düşük olan ya da körlük gelişen son evre hastalarda bir miktar görme kazanımı sağlanabilmektedir.

diyabetik retinopati tedavisi
diyabetik-retinopati

Diyabetik Retinopati Hastalığı Ameliyatı: Fiyat ve Süreler

Ameliyat Fiyatları

Diyabetik retinopati hastalığının erken dönem tedavisinde göz içi iğne, lazer ile bazı seçilmiş olgularda eşik altı makula lazer tedavisi seçenekleridir. İlerlemiş olgularda ise retina cerrahilerinin uygulanması gereklidir. Genel olarak, bu tedavinin maliyeti şu faktörlere göre belirlenir:

  • Cerrahi Yöntem: Vitrektomi işlemine eşlik edebilecek katarakt ya da makula cerrahileri gibi yöntemler ile ameliyatta kullanılması gereken göz içi enjeksiyon tedavisi ihtiyaçları fiyatları etkileyebilir.
  • Hastane ve Doktor Ücretleri: Ameliyatı gerçekleştiren hastane ve doktorun ücretleri, toplam maliyeti etkileyebilir.
  • İlaç ve Bakım: Ameliyat sonrası ilaç ve bakım maliyetleri de fiyata dahil edilebilir.

Detaylı fiyat bilgisi için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

Ameliyat Süreleri

Diyabetik retinopati hastalığı tedavisi için uygulanacak ameliyat işlemi genellikle 30 dakikaila 2 saat arasında sürebilir. Ameliyat süresi, kullanılan cerrahi yönteme ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci, genellikle birkaç hafta sürebilir ve düzenli göz kontrolleri gerektirir.

Diyabetik Retinopati Hastalığı Tedavisinde Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Eğer diyabetik retinopati hastalığı belirtileri yaşıyorsanız veya göz sağlığınız hakkında endişeleriniz varsa, uzman ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyin. Diyabetik retinopatihastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve sizin için en uygun çözümü bulmak adına hemen randevu oluşturun. Göz sağlığınızı korumak ve tedavi sürecinizi başarılı bir şekilde yürütmek için buradayız.

Göz Sağlığınızı Önemsiyoruz! Diyabetik retinopati hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve profesyonel destek almak için hemen bizimle iletişime geçin. Sağlıklı bir göz ve net bir görüş için bize ulaşın!